NESPECIFICKÝ STREETWORK V DOBRUŠCE JAKO DÁREK K 10. NAROZENINÁM VJEŠÁKU

Před deseti lety byl v tehdejší budově Karlovy univerzity 13. ledna slavnostně otevřen volnočasový klub pro děti a mládež, Vješák, pod záštitou Sboru Jednoty bratské v Dobrušce, se kterým je dodnes pevně spjat. Od svého založení se věnuje práci s organizovanou i neorganizovanou mládeží ve věku 12-26 let a od roku 2014 rozšířil svoji cílovou skupinu o děti ve věku 6-11 let, kterým se věnuje každou středu formou klubu Vješáček. Klub od svého vzniku ušel dlouhou cestu plnou různých dobrodružství, v roce 2014 se přestěhoval do větších prostor na dobrušském náměstí, mezi lety 2013 a 2018 provozoval akční airsoftový klub, uspořádal tři letní tábory, nespočet jednorázových akcí a preventivně zaměřených programů.

Za to nejpodstatnější však považujeme, že byl k dispozici mladým lidem v jejich volném čase, nabízel bezpečné místo pro setkávání, budování přátelství a přijetí. Za dobu své existence zaznamenal tisíce návštěv, věnoval se stovkám dětí z Dobrušky a jejího okolí. Jako tým jsme za tuto příležitost vděční a radujeme se z toho, že si klub nachází své stálé přátele, kteří se i po letech rádi vracejí. První kulatiny oslavil klub výročním veřejným koncertem kapely The Neons, na který navázal oblíbený věkově neomezený Večer deskových her.

I v dalších letech chceme nadále držet motto klubu – Neděláme rozdíly, a věnovat se každému, kdo přijde klub navštívit. Věříme, že se v mladých lidech ukrývá skvělý potenciál, ale ne každý má optimální podmínky pro jeho rozvoj. Naším cílem je vést mladé lidi do běžného života postaveného na hodnotách spolupráce, otevřené komunikace, pracovitosti, férovosti, odpovědnosti a pevného přátelství. V roce 2020 budeme realizovat projekt pod názvem Neobyčejně obyčejný, kterým chceme „zdravě nabourávat“ dnešní trend tlačící mladou generaci k dokonalosti a popularitě.

Během loňského roku se také podařilo skrze spolupráci s rychnovskou organizací OD5K10, z.s. zajistit pro Dobrušku sociální službu – nespecifický streetwork, který je oficiálně označen jako „terénní forma poskytování nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Centrum 5KA“. Jde o pomoc mladým lidem ve věku 11-26 let skrze terénní službu Centra 5KA z Rychnova nad Kněžnou. Volnočasový klub Vješák bude s kontaktním pracovníkem Centra 5KA, který bude v přímé interakci s klienty ve městě, spolupracovat a poskytne mu zázemí ve svých prostorách.

Ve Vješáku se často setkáváme s mladými, kteří řeší různé problémy a těžké situace. Naše působení je však omezené na prostor klubu a na rámec jednorázových akcí. Streetwork představuje možnost rozšíření nabídky pomoci pro mladé lidi po celém městě a může zasahovat jejich životy do větší hloubky. Pracovník s klientem vytváří důvěrný vztah a zároveň mu dokáže pomoci i na profesionální rovině.